Neuromodulation

Toonaangevend

In de jaren 70 van de vorige eeuw verrichtten researchteams van Medtronic onderzoek naar de ontwikkeling en toepassing van neuromodulatietechnieken.

Neuromodulatie bestaat uit een doelgerichte en gereguleerde toediening van elektrische pulsen, geneesmiddelen en biomedische technologieën aan specifieke locaties in het zenuwstelsel.

Tegenwoordig is onze Neuromodulation-divisie toonaangevend op het gebied van implanteerbare neurostimulatie- en geneesmiddelenafgiftesystemen.

Met deze technieken behandelen wij:

Pijnbestrijding

Neurostimulatie en intrathecale toediening van geneesmiddelen zijn mogelijk effectieve opties voor patiënten met chronische pijn die onvoldoende baat hebben bij of onaangename bijwerkingen ervaren van hun huidige pijnbehandeling.

Stimulatie van de diepe hersenstructuren

Een innovatieve en bewezen technologie die de motorische functie en invaliditeit van patiënten die aan de ernstige effecten van de ziekte van Parkinson, essentiële tremor of dystonie lijden, significant verbetert. Deze therapieën maken gebruik van een geïmplanteerd neurostimulatiesysteem dat bepaalde kernen in de hersenen stimuleert om symptomen van bewegingsstoornissen te verminderen. De stimulatie kan na de implantatie van buitenaf worden aangepast aan de behoefte van de individuele patiënt. Patienten met een dwangstoornis (obsessieve-compulsieve stoornis of OCD) komen voor deze therapie in aanmerking als zij primair een OCD hebben en ondanks verschillende behandelingen met medicatie en cognitieve gedragstherapie ernstige dwangklachten blijven houden.

Spasticiteit

Intrathecale toediening van baclofen vermindert onbehandelbare, ernstige, non-focale spasticiteit bij patiënten met cerebrale parese, multiple sclerose, traumatisch hersenletsel, ruggenmergletsel en beroerte door de rechtstreekse afgifte van een injecteerbaar vloeibaar geneesmiddel in de intrathecale ruimte middels een geïmplanteerde medicijnpomp. Op deze pomp wordt een katheter aangesloten waarmee kleine, precies gereguleerde doses geneesmiddel worden afgegeven.

Neurostimulatie voor blaascontrole en darmcontrole

Dit is de eerste implanteerbare behandeling die gebruik maakt van elektrische stimulatie van de sacrale zenuwen ter behandeling van een overactieve blaas (bijv. aandrangincontinentie (urge-incontinentie), frequente aandrang (urgency-frequency)) en urineretentie. Het kan eveneens worden gebruikt ter behandeling van ontlastingsverlies en obstipatie.

Deze therapie kan de kwaliteit van leven verbeteren van miljoenen mensen die lijden aan de schaamte oproepende en beperkende effecten van incontinentie.

Gastrische neurostimulatietherapie

Gastrische neurostimulatietherapie maakt gebruik van lichte elektrische pulsen om de maag te stimuleren. Deze elektrische stimulatie helpt de symptomen die gepaard gaan met gastroparese, zoals misselijkheid en braken, te verminderen.

Laatste update: 15 Dec 2011

Section Navigation

Additional information

NYSE (MDT)

Contact Us

Medtronic Belgium
Medtronic
Burgemeester E. Demunterlaan 5
Avenue du Bourgmestre E. Demunter 5           , Brussel 1090 Bruxelles
België/Belgique
work Tel./Tél. 02-456.09.00
work Fax 02-460.26.67
Belgium - Nederlands | Français